Anna Karenina Vaakakuva ja text.jpg

COMPAÑÍA KAARI & RONI MARTININ ANNA KARENINA ENSI-ILTAAN, KREIVI KARENININ ROOLISSA JORMA UOTINEN

Compañía Kaari & Roni Martinin ensi-iltateos Anna Karenina nähdään Cirkon Maneesisalissa 22.3.–2.4.2018. Ryhmän tulkinnassa rikotaan näyttämötaiteen konventioita muun muassa istuttamalla yleisö samaan pöytään esiintyjien kanssa. Annan aviomiehenä, kreivi Kareninina nähdään pitkästä aikaa tanssiroolin tekevä Jorma Uotinen.

Compañía Kaari & Roni Martinin Anna Karenina pohjautuu Tolstoin klassikkoromaaniin. Keskiöön on valittu Anna Kareninan, kreivi Vronskin ja kreivi Kareninin kolmiodraama. Samalla ajaton teos kommentoi nykymaailman tapahtumia.

– Niin Anna kuin hänen rakastajansa Vronskikin pakenevat Tolstoin teoksessa rakkauteen. Anna on valmis nousemaan vaikka koko maailmaa vastaan rakkautensa puolesta, mutta rakkaus ei anna hänelle elämää, vaan vaatii sen, kuvailee dramaturgi Atro Kahiluoto.

– Teos tutkii samalla sitä, mihin kaikkeen ihminen pakenee. Anna Kareninan maailmassa elettiin veitsen terällä: maailma oli menossa kiihtyvällä vauhdilla kohti vallankumousta ja ensimmäistä maailmansotaa. Historia toistaa itseään ja esityksen lähtöasetelman mukaista viimeistä illallista syödään koko ajan. Tuomiopäivän kello on lähempänä keskiyötä kuin ikinä, mutta ihminen valitsee eskapismin ja uppoavan laivan orkesteri soittaa viimeiseen asti, sanoo ryhmän toinen taiteellinen johtaja, koreografi Kaari Martin.

Vahvoja lavapersoonia ja musiikkifuusiota

Anna Kareninan ja kreivi Vronskin roolissa nähdään ryhmän espanjalaiset luottotanssijat Mariana Collado ja Carlos Chamorro. Kreivi Kareninin roolissa on Jorma Uotinen.

–Mariana ja Carlos ovat valtavan monipuolisia tulkitsijoita ja vahvoja lavapersoonia, jotka heittäytyvät näyttämön tilanteisiin takki auki. Kreivin rooliin tuli löytää kaksikolle tarpeeksi kova vastustaja, jotta kaikki kolme päähahmoa pystyvät laittamaan toisilleen kampoihin. Vain Jorma Uotisen kaltainen kokenut ja ainutlaatuinen taiteilija voi täyttää ne saappaat, Martin luonnehtii.

Roni Martinin kutakin teosta varten säveltämällä musiikilla on merkittävä rooli ryhmän ilmaisussa. Anna Kareninan musiikissa flamenco, Tom Waits -vaikutteet ja brechtiläiset kaiut yhdistyvät hypnoottiseksi kokonaisuudeksi joka yhdessä esiintyjien kanssa kuljettaa katsojat ryhmän teoksille leimalliseen, nyrjähtäneeseen maailmaan.

TERVETULOA KREIVI KARENININ TANSSIAISIIN!

Miksi kaikkea tätä tehdään? Kaikki meidät peitetään hautaan, eikä mitään jää jäljelle. Mitä varten?” -ANNA KARENINA

Compañía Kaari & Roni Martinilla on ilo kutsua Teidät yhteiselle aterialle Kreivi Kareninin juhlapöytään! Maailmanlopun orkesteri soittaa viimeistä valssia kristallikruunujen loisteessa. Jääkoristeet sulavat tarjottimilla, karhu tanssii. Rakkaus ei meitä pelasta.

Esiintyjät: 
Mariana Collado, Carlos Chamorro, Jorma Uotinen, Erno Haukkala, Roni Martin, Sanna Salmenkallio, Eppu Helle, Miguel Kolliander, Jukka Huitila
Koreografia: Kaari Martin
Sävellys: Roni Martin
Esitysdramaturgia: Atro Kahiluoto
Ohjaus: Martin-Martin-Kahiluoto
Valosuunnittelu ja lavastus: Jukka Huitila
Pukusuunnittelu: Erika Turunen
Maskeeraussuunnittelu: Kaisu Hölttä
Valokuvat: Janne Mikkilä
Livemiksaus: Eppu Helle
Näyttämömestari: Miguel Kolliander
Pukuompelu: Johanna Vehmas ja Ilkka Salakari, Atelje Hurma
Tuotanto: Compañía Kaari & Roni Martin

Esitykset ja liput: Helsinki / Cirko, Suvilahti 22.3–2.4.2018. Liput 25-39 €, ticketmaster.fi.
Esityksiin saatavilla myös lippuja, jotka sisältävät bussikuljetuksen Senaatintorilta Suvilahteen ja takaisin.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Minna Korpimies, puh. 050 387 7325, minna(at)urbanessence.fi

"Compañía Kaari & Roni Martinin tekijöillä on ilmiömäinen kyky
luoda klassikkoteosten vaikutteista kokonaan oma taiteellinen
universuminsa. Se näyttää olevan mahdollista vankan tradition
tuntemuksen, pettämättömän historiantajun, tinkimättömän
teknisen taidon ja uutta luovan otteen turvin" - TS


Tiedotteet

Kuva: Janne Mikkilä

Kuva: Janne Mikkilä

Compañía Kaari & Roni Martinin KILL Carmen ensi-iltaan Helsingin juhlaviikoilla 28.8.

Compañía Kaari & Roni Martinin näyttämöteos KILL Carmen saa ensi-iltansa Helsingin juhlaviikoilla 28.–30.8. Roni Martinin johtama yhdeksänhenkinen orkesteri yhdistelee suvereenisti funkia, flamencoa ja Balkan-vaikutteita. Tanssirooleissa nähdään espanjalaiset flamencotanssijat Mariana Collado ja Carlos Chamorro. 

KILL Carmenin absurdissa ja julkeassa maailmassa jopa kuolemalle nauretaan päin naamaa. Taiteenlajit sulautuvat toisiinsa, kun huikea kansainvälinen taiteilijaryhmä ottaa Kaapelitehtaan Pannuhallin haltuun.

”Halusimme luoda näyttämöteoksen, joka romuttaa Carmenin hahmoon liittyvät romanttiset mielikuvat. Prosper Meriméen alkuperäinen novelli on alusta loppuun brutaali ja kuten ranskalainen Merimée myös meidän oli luontevaa tarkastella espanjalaisuutta ulkopuolisin silmin. Onneksi ryhmän espanjalaistaiteilijat ovat jo tottuneet meidän huumoriimme”, sanoo Kaari Martin.

Lavalla joukko kansainvälisiä taiteilijoita

Carmenin roolissa nähdään nouseva nuori espanjalaistanssija Mariana Collado ja härkätaistelijan roolissa useita palkintoja saavuttanut ja myös omaa kokeellista ryhmäänsä luotsaava Carlos Chamorro

Yhdeksänhenkisessä liveorkesterissa soittaa liuta eri alojen huippumuusikoita. Orkesteriin kuuluvat muun muassa espanjalaiset flamencovirtuoosit Juan Antonio Suárez Cano, Victor Carrasco ja Pablo Suárez, Espanjan tärkeimmissä flamencoryhmissä vaikuttava suomalainen perkussionisti Karo Sampela sekä muun muassa Savonlinnan Oopperajuhlilla ja Suomen Kansallisoopperassa konserttimestarina toiminut klassinen viulisti Henrik Perelló. Puhallinsektiossa soittavat useista kokoonpanoista tutut Antero Priha, Samppa Leino ja Erno Haukkala. Orkesteria johtaa teoksen säveltäjä Roni Martin, jota kuullaan kokoonpanossa myös laulajana ja sähkökitaristina. Teoksen ohjaamisesta Martinien ohella vastaa taiteilijaprofessori ja teatteriohjaaja Atro Kahiluoto

KILL Carmen 
Taiteellinen johto: Kaari ja Roni Martin
Koreografiat: Carlos Chamorro, Mariana Collado, Kaari Martin Sävellys: Roni Martin
Dramaturgia:  Atro Kahiluoto 
Ohjaus:  Kahiluoto-Martin-Martin
Puvustus: Erika Turunen
Valaistus: Ville Virtanen
Maskeeraus: Kaisu Hölttä
Tekninen johto: Ilari Suonpää
Tuotanto: Compañía Kaari & Roni Martin ja Helsingin Juhlaviikot
Lavalla: Mariana Collado, Carlos Chamorro, Victor Carrasco, Erno Haukkala, Samppa Leino, Roni Martin, Henrik Perelló, Antero Priha, Karo Sampela, Juan Antonio Suárez Cano, Pablo Suárez

KILL Carmen Kaapelitehtaan Pannuhallissa 28.–30.8., pe–la klo 21, su klo 18. Liput alkaen 37,50/27,50 €, Lippupalvelu. Suositellaan yli 12-vuotiaille.

Lisätiedot ja pressikuvat: 
Markkinointi ja viestintä / Minna Korpimies, puh. 050 387 7325, minna@compania.fi
Tuotanto / Nea Granlund, puh. 041 519 7003, nea@compania.fi

www.killcarmen.net

Kansainvälisesti palkitun Compañía Kaari & Roni Martinin näyttämöteokset tunnetaan vahvasta, rujon absurdista estetiikastaan. Flamencoa ennakkoluulottomasti uudistavan ryhmän teoksissa flamencon tekniikka yhdistyy nykytanssin vapauteen, ja musiikki ja tanssi nivoutuvat saumattomaksi kokonaisuudeksi. Roni Martinin musiikissa kuuluu säveltäjän monipuolisuus; kappaleet pohjautuvat flamencon muotokieleen, mutta rikas kokonaisuus syttyy ei-kenenkään-maalla mm. funkin  ja Balkan-musiikin välimaastossa.


Kuva: Heikki Tuuli

Kuva: Heikki Tuuli

TIEDOTE

Kaari Martinille Suomen Kulttuurirahaston palkinto merkittävästä kulttuuriteosta

Suomen Kulttuurirahasto myönsi vuosijuhlassaan 27.2.2014 Kaari Martinille Suomen Kulttuurirahaston palkinnon merkittävästä kulttuuriteosta. Palkinnon arvo on 30 000 euroa.

Palkinto myönnettiin ”pohjoisten korkojen kopseesta, suomalaisen flamencon voittokulusta”. Perusteluissa tunnustuksen syitä luonnehdittiin seuraavasti: 

”Kaari Martin on ennakkoluulottomasti uudistanut flamencoperinnettä tavalla, joka on herättänyt ihailua ja innostusta paitsi Suomessa, myös flamencon syntysijoilla Espanjassa. Tästä osoituksena ovat mm. kaikki sooloteokselle mahdolliset pääpalkinnot maailman tärkeimmässä flamencon koreografiakilpailussa Espanjassa vuonna 2012. 
    Compañía Kaari & Roni Martin on yksi merkittävimmistä Espanjan ulkopuolisista nykyflamencoryhmistä, jonka teoksia on esitetty kahdessatoista eri maassa. Se on tuonut andalusialaiseen tanssiin pohjoismaista näkökulmaa ja laajentanut flamencon kerronnan aihepiiriä: mukana on niin Kalevalan tulkintaa, Pientä merenneitoa, Peppi Pitkätossua, kuin tulkintaa Sibeliuksen viulukonsertosta. Keskiössä on kuitenkin aina tinkimätön taiteellinen ilmaisu, jossa liike ja musiikki sulautuvat  yhdeksi kokonaisuudeksi. Kaari Martin on rohkea ja ennakkoluuloton taiteilija, joka rikkoo rajoja, mutta samalla luo jatkuvasti uutta.” 

  
Suomen Kulttuurirahasto jakoi yhteensä neljä palkintoa. Muut palkitut olivat professori Howard T. Jacobs, toimittaja Ilkka Malmberg ja taloustieteen tohtori Ritva Reinikka.

Menestystä persoonallisella otteella 

”Suomen Kulttuurirahaston palkinnon saaminen on valtava kunnia. Flamenco on meille itseilmaisun väline, jonka avulla haluamme luoda tuoretta nykytaidetta. On todella hienoa, jos pystymme puhuttelemaan ihmisiä teoksillamme”, Kaari Martin sanoo. ”Näen palkinnon ennen kaikkea osoituksena suomalaisten avoimesta suhtautumisesta taiteeseen taiteena, yli lajirajojen”. 

Compañía Kaari & Roni Martin on kehittänyt omaa tyyliään johdonmukaisesti. Ryhmän teoksissa tanssi, musiikki ja visuaalisuus nivoutuvat yhteen tiiviisti, musiikki ja tanssi saavat vaikutteita laajasti eri taiteenlajeista ja flamencoon tuodaan vahva pohjosmainen näkökulma. 

Flamencoa rohkeasti uudistavat teokset ovat kuitenkin puhutelleet jopa erittäin puristisina tunnettuja espanjalaisia flamencopiirejä. Vuonna 2012 ryhmän teos Korppi ja kello pokkasi ensimmäisen palkinnon kaikista soolokoreografialle mahdollisista palkintokategorioista maailman arvostetuimmassa flamencon koreografiakilpailussa Certamen de Coreografia de Flamenco y Danza Españolassa: Kaari Martin palkittiin parhaasta koreografiasta, Roni Martin parhaasta sävellyksestä tanssiteokselle ja Erika Turunen parhaasta puvustuksesta. Aiemmin, vuonna 2006, ryhmän teos Kerro minulle sade palkittiin samassa kilpailussa ensimmäisenä ulkomaalaisena teoksena kilpailun viisitoistavuotisen historian aikana. Vuonna 2010 Roni Martin sai puolestaan Vuoden Teatterimusiikkiteko -palkinnon Peppi Pitkätossu -teokseen säveltämästään musiikista.  

Lisätiedot / Compañía Kaari & Roni Martin:
Tanssitaiteilija Kaari Martin, puh. 050 563 0144, kaari@companiakaarimartin.fi
Tuottaja Minna Korpimies, puh. 050 387 7325, minna@companiakaarimartin.fi

Lisätiedot / Suomen Kulttuurirahasto: 
Yliasiamies Antti Arjava, puh. 6128 1234, 050 385 7600
Viestintäpäällikkö Annakaisa Tavast, puh. 050 518 5970, annakaisa.tavast@skr.fi

Pressikuvat ovat ladattavissa osoitteesta www.skr.fi/medialle 26.2.2014 alkaen

Koreografi-tanssija Kaari Martin kuuluu nykyflamencon terävimpään kärkeen. Hänen oman ryhmänsä ohjelmistossa flamencon tekniikka yhdistyy luontevasti nykytanssin vapauteen, ja teokset ovatkin laajentaneet  käsitystä flamencosta kansainvälisenä nykytaiteena. Martin on kansainvälinen taiteilija, joka on esiintynyt sooloartistina sekä eri kokoonpanoissa vuodesta 1994 saakka useissa maissa. Martinin viimeaikaisia töitä ovat olleet Kaari & Roni Martinin soolotrilogia, joka koostuu teoksista Punainen nainen, Korppi ja kello sekä Kaksi unta yhdessä,  Minna Tervamäen kanssa toteutettu duetto On a string sekä alun perin Helsingin Juhlaviikoille vuonna 2009 valmistunut koko perheen tanssiteos Peppi Pitkätossu. 

Vuonna 2002 perustetun Compañía Kaari & Roni Martinin teokset ovat laajentaneet käsitystä flamencosta kansainvälisenä nykytaiteena. Nykyflamencon terävimpään kärkeen kuuluvan ryhmän ohjelmistossa flamencon tekniikka yhdistyy nykytanssin vapauteen. Flamencoa ennakkoluulottomasti uudistanut ryhmä on saanut tunnustusta myös ulkomailla: ryhmän teos Korppi ja Kello palkittiin Madridin Certamen de Coreografia de Flamenco y Danza Española -koreografiakilpailussa vuonna 2012 niin parhaasta soolokoreografiasta, parhaasta sävellyksestä kuin parhaasta puvustuksestakin. Kerro minulle sade -teos puolestaan palkittiin samassa kilpailussa vuonna 2006 ensimmäisenä ulkomaalaisena teoksena kilpailun viisitoistavuotisen historian aikana.

Ryhmälle tunnusomaista on liikkeen, musiikin ja visuaalisuuden tiivis ja ainutlaatuinen yhteys. Ryhmän taiteelliseen työryhmään on vuosien varrella kuulunut useita huippumuusikoita ja taiteilijoita, kuten Miguel Poveda, Rafael Jiménez ”Falo”, Rosa Liksom, Jukka Orma, Mikki Kunttu, Erika Turunen, Juan Antonio Suárez Cano, Ángel Rojas ja Sanna Salmenkallio.


trilogia_kollaasi.jpg

Kaari & Roni Martinin flamencotrilogia

Compañía Kaari & Roni Martinin flamencotrilogia koostuu kolmesta Roni Martinin runoihin ja musiikkiin pohjautuvasta nykyflamencoteoksesta. Teoksista keskimmäinen, Korppi ja kello, palkittiin maailman arvostetuimmassa flamencon koreografiakilpailussa niin parhaasta soolokoreografiasta, musiikista kuin puvustuksestakin. Ensimmäinen osa, Kaksi unta yhdessä, valmistui vuonna 2007 ja siitä nähdään nyt uusi versio. Kokonaisuuden viimeinen osa, Punainen nainen, täydensi kokonaisuuden maaliskuussa 2013.

Surrealistisissa, tiheätunnelmaisissa ja tummasävyisissä teoksissa tanssi ja teoksia varten sävelletty musiikki nivoutuvat intensiiviseksi kudelmaksi. Kaari ja Roni Martinin lisäksi lavalla nähdään useita ryhmän luottotaiteilijoita, kuten viulisti Sanna Salmenkallio sekä espanjalainen tanssijatar Mariana Collado.

Esitykset 29.–30.11.2013 klo 19, Savoy-teatteri

Liput 30/25 €, Lippupalvelu ja Savoy-teatterin lipunmyynti

TEOKSISTA SANOTTUA:

Korppi ja kello

”Martinin soolo vuodelta 2010 osoittaa, että 15 loistavaa minuuttia lavalla riittää edelleen kohottamaan arjen hetkeksi lentoon.” (Hannele Jyrkkä, Helsingin Sanomat 19.10.2012)

“Kun hopeinen kuu valaisee mustankimaltavaa korppia, joka syvään taakse nojautuen ja hiljaa paikallaan antaa höyhenpyörteiden laskeutua ylleen, on kuin aika pysähtyisi tuoksi taianomaiseksi hetkeksi.“ (Jenny Jägerhorn, Hufvudstadsbladet 05.12.2010)

Punainen nainen

” Kaari Martinin uusi esitys vankistaa hänen asemaansa eurooppalaisen flamencon huipulla 

(--) Syvää ja kiihkeää tunnetta, joka sykkii myös Roni Martinin musiikissa ja tekstissä, ei päästetä valloilleen. Se välähtää näkyviin siellä täällä, mutta se hillitään tietynlaisen arvokkuuden alle.”(Annikki Alku, Demokraatti 26.3.2013)