Taiteelliset johtajat

IMG_0511-1.jpg
IMG_0501.jpg

Kaari Martin

Flamencotanssija, koreografi, pedagogi, Compañía Kaari & Roni Martinin toinen taiteellinen johtaja.

”En ole tietoisesti valinnut flamencon ja nykytanssin yhdistelmää, vaan tyylini on syntynyt tarpeesta ilmaista itseäni vapaasti.”

Kaari Martin (s. 1972) aikoi konserttipianistiksi ennen kuin näki 16-vuotiaana Carlos Sauran elokuvan Veren häät. Mielenkiinto flamencoa kohtaan heräsi ja Martin aloitti saman tien tanssitunnit. Uransa aikana hän on opiskellut sekä Suomessa että Espanjassa, missä hänen tärkeimpiä opettajiaan ovat olleet flamencon kansainväliset kärkinimet, kuten Antonio Canales, Ángel Rojas sekä Rafaela Carrasco. Tanssin lisäksi hän on opiskellut flamencolaulua.

Kaari Martin on kansainvälinen taiteilija, joka on esiintynyt sooloartistina sekä eri kokoonpanoissa. Martin on toiminut pedagogina Suomessa ja ulkomailla ja vuonna 2000 hän työskenteli Espanjassa kulttuuriasiantuntijavierailijastipendiaattina.

Opetustöiden, esiintymisten sekä koreografintyön lisäksi Martin on toiminut eri flamencoyhdistysten ja -festivaalien hallituksissa ja suunnittelutyöryhmissä. Hän edusti Suomea Tukholmassa vuonna 2005 järjestetyn, pohjoismaisen flamencofestivaalin taiteellisessa johtoryhmässä ja on johtanut yhdessä säveltäjämiehensä Roni Martinin kanssa omaa kokeellisen flamencon festivaalia. Lisäksi hän on kirjoittanut flamencosta artikkeleita ja kritiikkejä alan lehtiin.

Omista koreografioistaan tärkeimpinä hän pitää omalle ryhmälleen tekemiään teoksia Anna KareninaKILL CarmenPunainen nainen, Korppi ja kello sekä Peppi Pitkätossu. Muita merkittäviä töitä on On a string - tulkinta Sibeliuksen viulukonsertosta yhdessä Suomen Kansallisbaletin tähtitanssija Minna Tervamäen kanssa. 

Joulukuussa 2012 Korppi ja kello sai pääpalkinnot parhaasta soolokoreografiasta, musiikista ja puvustuksesta Madridin Certamen de Coreografía de Danza Española y Flamencossa, flamencon tärkeimmässä koreografiakilpailussa. Vuonna 2014 Martin sai Suomen kulttuurirahaston palkinnon merkittävästä kulttuuriteosta ja suomalaisen flamencon voittokulusta.

Viimeisimmät isot produktiot KILL Carmen (2015) ja Anna Karenina (2018) ovat saaneet loistavan vastaanoton sekä yleisöltä että kriitikoilta.

Kaari Martinille on myönnetty Valtion 5-vuotinen (2012-2016) sekä 3-vuotinen taiteilija-apuraha (2018-2020).

Roni Martin

Säveltäjä, sanoittaja, muusikko, tuottaja, Compañía Kaari & Roni Martinin taiteellinen johtaja.

Musiikin monitoimimies Roni Martin (s. 1976) on esiintynyt useissa eri kokoonpanoissa, kuten rockyhtye Winhassa ja Revolution Soul Bandissa. Hän on tehnyt musiikkia tv-sarjoihin, elokuviin ja multimediateoksiin sekä työskennellyt tuottajana ja äänittäjänä.

Roni Martinin yhteistyö Compañía Kaari Martinin kanssa alkoi vuonna 2003, kun hän vastasi La Kalevalan äänisuunnittelusta. Seuraavana vuonna hän sävelsi Jukka Orman ja Rauli Rantasen kanssa Jörö-Jukan musiikin, ja on siitä lähtien säveltänyt ja sanoittanut ryhmän tärkeimmät teokset. Hän myös esiintyy ryhmän esityksissä muusikkona ja orkesterin johtajana. Lisäksi Martin on säveltänyt muille flamencoryhmille ja -koreografeille, kuten espanjalaiselle Ángel Rojasille, ja johtanut kokeellisen flamencon festivaalia yhdessä koreografivaimonsa kanssa.

Vuonna 2004 Martin toteutti pitkäaikaisen haaveensa yhteistyökumppaninsa, kitaristi Jukka Orman kanssa säveltämällä flamencovaikutteisen musiikin kymmeneen Pentti Saarikosken runoon. Levy ilmestyi nimellä Maailmasta, ja samanniminen kiertue nähtiin ympäri Suomea. Lavalla Kaari Martin tanssi lauluihin sovittamiaan koreografioita. Maailmasta-biisejä esitetään edelleen vuosittain eri yhteyksissä ja levyn 10-vuotisjuhlapainos ilmestyi 2014.

Roni Martinin ensimmäinen soololevy “Roni Martin"ilmestyi helmikuussa 2010. Samoihin aikoihin hän pokkasi myös Vuoden teatterimusiikkiteko –palkinnon Peppi Pitkätossu -lastenteokseen säveltämästään musiikista. Martinin tanssille säveltämän musiikin kooste 4 Movements for movement julkaistiin 2011. Vuonna 2017 ilmestyi Roni Martin & Kalabalik Brass Band -levy ja Kaari Martinin samanniminen soolotanssiteos.Tekeillä on myös taltioinnit ryhmän viimeisimmistä teoksista KILL Carmen ja Anna karenina, jotka molemmat ovat olleet yleisö- ja arvostelumenestyksiä.

Joulukuussa 2012 Korppi ja kello sai pääpalkinnot parhaasta soolokoreografiasta, musiikista ja puvustuksesta Madridin Certamen de Coreografia de Danza Española y Flamencossa, flamencon tärkeimmässä koreografiakilpailussa. Erityisen hienoksi musiikkipalkinnon tekee sen esitettäminen suomen kielellä, suomalaisen musiikin päivänä.

Taltiointien ohella Martin valmistelee ryhmän seuraavia produktioita.