Maailmasta

Maailmasta on Pentti Saarikosken runoihin sävelletty kokonaisuus, jossa yhdistyy moderni rytmimusiikki ja tanssi. Roni Martin esittelee Saarikosken uudelle sukupolvelle tuorein keinoin. Musiikissaan Martin yhdistelee vapaamuotoisesti eri tyylilajeja, kuten Saarikoski edelleen ajankohtaisissa runoissaan.

Martinin säveltämät laulut esittivät pitkään yhdessä työskennelleet muusikot Jukka Orma (sovitus, kitara), Alf Forsman (lyömäsoittimet), Rauli Rantanen (flamencokitara), Tero Siitonen (kontrabasso), Didier Selin (lyömäsoittimet, koskettimet, basso), Roni Martin (laulu, koskettimet) ja Kaari Martin (tanssi).

Teoksen ensi-ilta oli Helsingin Juhlaviikkojen Huvilateltan ohjelmassa elokuussa 2004. Kymmenen laulun kokonaisuus ilmestyi samana vuonna Roni Martin ja Jukka Orma Tanssiinkutsu: Maailmasta-nimisenä levytyksenä. Albumista julkaistiin 22.9.2014 10-vuotisjuhlapainos ja pienoiskiertue.


Sanat: Pentti Saarikoski
Sävellys: Roni Martin
Sovitus ja orkesterin johto: Jukka Orma
Koreografia: Kaari Martin
Muusikot: Alf Forsman, Roni Martin, Kaari Martin, Jukka Orma, Rauli Rantanen, Didier Selin, Tero Siitonen
Tanssi: Kaari Martin
Valosuunnittelu: Vinski Viholainen
Ensi-ilta: 23.8.2004, Huvila-teltta, Helsingin Juhlaviikot

Arvosteluita


”Tää on ihan Penaa!”
- Tuula Saarikoski


”Roni Martin ja Jukka Orma ovat tehneet rohkean vedon. Pentti Saarikosken runoille ei ole tyydytty sovittamaan instrumenttitaustoja, vaan suomalaisen modernin lyriikan klassikko on otettu sanoituksiksi omaehtoiseen musiikkiin. Yhtye soittaa vahvasti 70 –lukuhenkistä, omaperäistä fuusiota rockista, flamencosta ja funkista. se olisi huomion arvoista vähemmänkin tunnetulla sanoittajalla.” ”Kaari Martin otti suvereenisti lavan haltuun ja väritti musiikkia koputuksilla ja taputuksilla. Laulaja Roni Martinista löytyi ajoittain yllättävänkin syvää tulkintaa.”

JUSSI AHLROTH / Helsingin Sanomat 25.8.2004


”Kaari Martinin flamencopohjainen koroegrafia vangitsee katseen. Tanssi toimii omana instrumenttinaan taputuksineen ja koputusaskelineen, ja samalla se on luonteva osa kokonaisuutta. Tulinen liike tuntuu elävän Kaari Martinin jokaisessa hermosäikeessä, sormenpäistä lähtien. Hänen kehonsa viestii myös silloin kun ei ole liikkeen aika; niin kaikenkattava on hänen intensiteettinsä.” ”Sävellykset ovat tyylilajissaan selkeitä ja traditiotietoisia, olipa kyse bluesista, jazzista tai funkista. Kokonaisuuden monimuotoisuudesta huolimatta jokainen biisi on selkeästi oman tyylilajinsa lapsi.”

EIJA KOMU / Karjalainen 9.10.2004