Kerro minulle sade

Kerro minulle sade (2006) on Compañia Kaari & Roni Martinin kansainvälisimpiä töitä. Teos rakentuu säveltäjä Roni Martinin runojen ja musiikin ympärille.

Se on nykyflamencoa ihmisluonnosta, riippuvuudesta ja uusiutumisesta, jossa painottuu Compañía Kaari & Roni Martinille tunnusomainen liikkeen ja musiikin ainutlaatuinen yhteys.

Teos palkittiin Madridin koreografiakilpailussa 2006. Tunnustus on merkittävä, sillä kyseessä on ensimmäinen ulkomaalainen palkittu teos kilpailun viisitoistavuotisen historian aikana.


Koreografia: Kaari Martin
Musiikin sävellys ja runot: Roni Martin
Flamencolauluosuudet: Rafael Jiménez "Falo"
Ohjaus ja käsikirjoitus: Kaari ja Roni Martin
Valosuunnittelu (2007-): Jukka Huitila
Lavastus ja projisoinnit (2007-): Jukka Huitila
Valosuunnittelu (2006): Vinski Viholainen
Alkuperäismaalaukset: Richard Kautto
Puvustus (2007): Karoliina Koiso-Kanttila ja Tiina Pollari
Puvustuksen toteutus (2007): Tiina Pollari ja Karoliina Koiso-Kanttila
Puvustus (2006): Teresa Ackalín
Tanssi: Beata Alving, Kaari Martin, Katja Lundén, (Ann Sehlstedt, 2006)
Muusikot nauhalla: Edin Bahtijaragic, Annika Jessen, Rafael Jiménez "Falo",  Arcadio Marin, Ramón Maronier, Kaari Martin, Roni Martin, Rauli Rantanen, Sanna Salmenkallio, Karo Sampela, Pablo Suaréz
Muusikot livenä: Rafael Jiménez "Falo", Ramón Maronier,  Kaari Martin, Roni Martin, Henrik Perelló, Rauli Rantanen, Karo Sampela, Juan Suárez "Canito" / Arcadio Marin, Pablo Suaréz
Tuotanto: Compañía Kaari Martin
Ensi-ilta: 16.2.2006, Savoy-teatteri, Helsinki

Arvosteluita

FLAMENCON TASOHYPPY
Aamulehti 29.7.2006 Markku Huotari
[Lue koko artikkeli]

Suomalaiseen flamencoon iskee joskus epätoivo: miten kuroa umpeen espanjalaisten kotikenttäetu. Ilmiö on tuttu muualtakin. Se koettiin aikanaan tangossa, jazzissa, popissa, rockissa ja bluesissa. Nekin ovat alkujaan tuontitavaraa, nyt osa suomalaista musiikkia.

Tampereen flamencoviikolla on nähty, kuinka epätoivo on mennyttä aikaa. Suomalainen flamenco on ratkaisevasti nostanut tasoaan. Kaari Martinin ryhmän esitys torstaina oli upea huipentuma. Tanssiin ja musiikkiin on kovalla työllä ja asenteella kypsynyt todellisia ammattilaisia.

Uuden ilmaisun keskellä, noin kokonaisuutena, olen silti kaivannut yhtä asiaa: uskallusta etsiä ja löytää uutta enemmän flamencon kuin muiden impulssien kautta."

Aamulehti 29.7.2006 Markku Huotari


"Ei kyseessä voi olla suomalainen ryhmä..."
Aamulehti 29.7.2006 Merja Koskiniemi
[Lue koko artikkeli]

"Ei kyseessä voi olla suomalainen ryhmä, suomalainen koreografi, suomalainen sävellys! Ei ihme, että ryhmä kutsuttiin ainoana pohjoismaalaisena Certamen de Coreografia de Danza Española y Flamenco -kilpailuun Espanjaan. Eikä ihme, että ryhmä ylti kolmannelle sijalle."

"Osa mustissa kapeissa hapsuhameissa oli äärimmäisen hienosti rakennettu kokonaisuus, jota korosti aitoon flamencorytmiin sävelletty vivahteikas ja täynnä yllätyksiä oleva musiikki. Jännittävää ja napakkaa. Liikkeellisesti tanssi keräsi jännitettä kohti huippua, pidätti hetken tukahtunutta jännitystä ja purkaantui joustavasti ja nautiskellen. Tyylikästä ja vaarallista -tanssi kuin James Bondin ja Alfred Hitchcockin yhdistelmä!"

Aamulehti 29.7.2006 Merja Koskiniemi


"Koreografi Kaari Martin kuuluu nykyflamencon terävimpään kärkeen Pohjoismaissa."
Lapin Kansa 27.2.2006 Marjaterttu Harri
[Lue koko artikkeli]

"Koreografi Kaari Martin kuuluu nykyflamencon terävimpään kärkeen Pohjoismaissa. Hänen tanssiryhmänsä teoksista parhaiten tunnetaan La Kalevala. Martin yhdistää teoksissaan flamencotanssin tekniikan nykytanssin vapauteen. Kerro minulle sade -teoksessa yhdistyy eri tanssityylit ja taiteen alat. Teos rakentuu Roni Martinin runon ja musiikin ympärille ja ja sitä tukevat Kauton maalaukset. Lähtökohdat teokseen ovat hyvin kunnianhimoiset ja kiinnostavat. Kerro minulle sade jakautuu seitsemään eri episodiin rakkaudesta."

"Esitys oli loistava ja erittäin nautittava tanssiteos, erityisesti kun ilmaisu oli lähellä perinteistä flamencoa. Tanssi ja Kauton maalausten digitaaliset heijastukset muodostivat hyvän ja toimivan kokonaisuden, parhaimmillaan oltiin kun tanssijat muodostivat esittävän elementin Kauton abstrakteimmille teoksille. Henkeäsalpaava oli hetki, jolloin Kaari Martin konkreettisesti kosketti maalausten projektion kangasta tanssiessaan."

Lapin Kansa 27.2.2006 Marjaterttu Harri


"Musiken och scenaktionen står i obruten symbios."
Hufvudstadsbladet 20.2.2006 Jan-Peter Kaiku
[Lue koko artikkeli]

"I sju poetiska scener framställer hon förändring och förnyelse med ett mera abstrakt och rörelsebaserat uttryck. Stämningen och intensiteten är trots det så stark och dramatisk att helheten framstår som en serie bilder av dramatiska ögonblick i livet." "I Kerro minulle sade står det klart att förnyelsen inte skett via korsbefruktning eller fusion av konventioner och element från andra former av scenisk dans. I stället utgör flamencon ett starkt fundament både för rörelsevokabulären och för sättet att låta de tre dansarna framföra sina partier. Trots ett friare och mindre konventionbundet uttryck avläser vi verket klart som flamenco."

"Roni Martin har componerad musiken och skrivit dikterna som spelats in med Rafael "Falo" Jiménez som vokalist och Pablo Suárez vid pianot. Musiken och scenaktionen står i obruten symbios. Bägge elementen är hjelgjutna och kunnigt framförda." "Elementens kvalitet och deras utpräglade expressiviteten gör att helheten bensäkert tänker sin publik." "Mitt intryck är att Kaari Martins framställning är fullt öppen, som "eld och lågor" från början till slut."

Hufvudstadsbladet 20.2.2006 Jan-Peter Kaiku

"...Falo tulkitsee suvereenisti Roni Martinin kirjoittamia runoja..."
Helsingin Sanomat 18.2.2006 Anni Valtonen
[Lue koko artikkeli]

"Laulaja Rafael Jiménez alias Falo tulkitsee suvereenisti Roni Martinin kirjoittamia runoja, espanjaksi käännettyinä. Erityisen vaikuttavina nousevat esille Sanna Salmenkalion viulu, Edin Bahtijaragin haitari ja Pablo Suárezin piano."

Helsingin Sanomat 18.2.2006 Anni Valtonen