Yleistä

KAARI JA RONI MARTININ haastatteleminen yhtä aikaa on kuin ajaisi samalla kertaa vuoristoradassa, maailmanpyörässä ja kummitusjunassa.

Pariskunta puhuu limittäin, lomittain ja päällekkäin, väittelee keskenään, analysoi kriittisesti tekemisiään ja toistensa sanomisia, vitsailee, kiroilee, poukkoilee aiheesta toiseen — ja on samalla sivistynyt, hauska, huomaavainen. Ja erittäin läsnä.

Tällä yhdistelmällä syntyy teoksia, joissa suomalainen nykytaide kohtaa andalusialaisen tanssi tradition — ensin mainitun ehdoilla.

-Suna Vuori, Helsingin Sanomat

 

Compañia Kaari & Roni Martin on kansainvälinen taiteilijaryhmä, jolle tunnusomaista on energisyys ja suoraviivaisuus, sekä liikkeen, musiikin ja visuaalisuuden tiivis yhteys. Aktiivisesti kiertävä ryhmä on tähän mennessä esiintynyt viidessätoista maassa ja ryhmän taiteelliseen työryhmään kuuluu tanssijoiden lisäksi useita pitkän uran luoneita muusikoita ja -taiteilijoita eri maista. Live-esitysten lisäksi ryhmä tuottaa myös levytyksiä, tanssin livetaltiointeja sekä lyhytelokuvia.

Ryhmän teokset ovat nykytaidetta, jotka nojaavat flamencon rytmiikkaan ja muotokieleen. 

Ryhmä on saanut tunnustusta myös ulkomailla: ryhmän teos Korppi ja Kello palkittiin Madridin Certamen de Coreografía de Flamenco y Danza Española -kilpailussa vuonna 2012 niin parhaasta soolokoreografiasta, parhaasta sävellyksestä kuin parhaasta puvustuksestakin. Kerro minulle sade -teos puolestaan palkittiin samassa kilpailussa vuonna 2006 ensimmäisenä ulkomaalaisena teoksena kilpailun viisitoistavuotisen historian aikana. Ryhmän kaksi viimeistä isoa produktiota KILL Carmen (2015) ja Anna Karenina (2018) ovat olleet arvostelu- ja yleisömenestyksiä.