Tanssijat

Kaari Martin

Koreografi Kaari Martin (s. 1972) on luonut kansainvälistä uraa nykyflamencon uudistajana. Hän on tehnyt runsaasti tanssiteoksia, joista sooloteos Korppi ja kello voitti joulukuussa 2012 Madridin koreografiakilpailussa kaikki sooloteokselle mahdolliset pääpalkinnot; parhaan koreografian, parhaan tanssisävellyksen sekä parhaan puvustuksen. Viimeisimmät teokset Anna Karenina (2018) ja KILL Carmen (2015)  olivat sekä yleisö- että arvostelumenestyksiä. Muista teoksista mainittakoon esimerkiksi On a String tulkinta Sibeliuksen viulukonserttoon yhdessä Minna Tervamäen kanssa (2010), Peppi Pitkätossu Helsingin Juhlaviikoille (2009), joka sai Thalia-gaalassa Vuoden teatterimusiikkiteko -palkinnon, sekä Kerro minulle sade (2006), joka voitti samaisen Madridin koreografiakilpailun kolmannen palkinnon ensimmäisenä ulkomaalaisena ryhmänä. Martin on yhdistänyt tanssia mm. Rosa Liksomin proosaan ja Pentti Saarikosken runoihin. Martinin yhdessä säveltäjämiehensä Ronin kanssa johtama tanssiryhmä Compañía Kaari & Roni Martin on yksi merkittävimmistä Espanjan ulkopuolisista nykyflamencoryhmistä, jonka teoksia on esitetty viidessätoista eri maassa. Tanssimisen ja koreografin työn ohella Martin on toiminut pedagogina muun muassa Teatterikorkeakoulussa, Kansallisoopperan balettioppilaitoksessa ja Helsingin konservatoriossa sekä kahdeksassa muussa maassa, muun muassa Tukholman Danshögskolanissa. Vuonna 2014 Martin sai Suomen kulttuurirahaston palkinnon merkittävästä kulttuuriteosta ja suomalaisen flamencon voittokulusta. 

Mariana Collado

Mariana Collado aloitti tanssijan opintonsa Almerian konservatoriossa, jonka jälkeen hän jatkoi stipendiaattina Sevillan Fundación de Cristina Heerenissä sekä Granadassa legendaarisen koreografin Mario Mayan johtamassa Centro Flamenco de Estudios Escénicos -koulussa. Collado sai kiinnityksen Mayan tanssiryhmään, ja on sen jälkeen esiintynyt monissa produktioissa sekä tanssiryhmissä yhdessä useiden flamencon kärkinimien, kuten Ángel RojasinBelén Mayan, Rafaela Carrascon ja Manuel Liñanin kanssa.

Viime vuosina Mariana on työskennellyt tiiviisti tanssija-koreografi Carlos Chamorron kanssa useissa produktioissa eri maissa. Tanssijan työnsä lisäksi hän toimii pedagogina Espanjan ehkä omaperäisimmän ja tunnetuimman koreografin, Antonio Canalesin, flamencotanssikoulussa. Mariana on palkittu Almerian flamencokilpailun toisella palkinnolla ja hänen persoonallista tyyliään edustaa erityisesti hänen koreografiansa Lady´s Circus, joka kantaesitettiin Barcelonan Mercat de Flors -festivaalilla 2009.

foto-1_bw_1.jpg

Carlos Chamorro

Espanjalainen Carlos Chamorro on oman tien kulkija, jonka omaperäiset visiot ovat luoneet täysin uudenlaista flamencoa. Chamorro hallitsee myös baletti- ja nykytanssitekniikat, ja yhdistelee niitä tyyliinsä mielenkiintoisella ja persoonallisella tavalla.

Chamorro perusti omaa tyyliään edustavan Malucos Danza -ryhmän vuonna 1998. Chamorro on tehnyt myös useita mittavia tilaustöitä kuten Dressed to Dance -koreografiakokonaisuus New Yorkin Guggenheim-museoon.

Parhaasta soolokoreografiasta Espanjassa vuonna 2008 palkittu tanssija on oman ryhmän johtamisen lisäksi vieraillut mm. Espanjan Kansallisbaletissa.

2014 jose maldonado, www.moifoto.net, moi fotos, moises fernandez acosta-052.jpg

José Maldonado

Barcelonalainen tanssija José Maldonado aloitti flamencotanssin opinnot hyvin nuorena ja on työskennellyt urallaan useiden nimekkäiden espanjalaiskoreografien kuten Antonio Canalesin, Rafaela Carrascon ja Javier Latorren kanssa. Maldonado on tunnettu monipuolisuudestaan sekä kyvystään yhdistää eri tanssin muotoja persoonallisesti ja luontevasti. Vuonna 2013 hän voitti Madridin koreografikilpailun ensimmäisen palkinnon koreografiallaan "Mojacar" ja uudestaan vuonna 2015 koreografiallaan "Trigo Limpio".  Muiden töidensä ohessa Maldonado keskittyy nykyään myös omaa nimeään kantavan ryhmän luotsaamiseen. 

AURI AHOLA

Auri Ahola valmistui tanssijaksi Suomen Kansallisoopperan Balettioppilaitoksesta 2004 ja työskenteli Kansallisbaletissa 2004-2013, missä hän tanssi lukuisissa kansainvälisten koreografien teoksissa tärkeimpinä Tero Saarisen, Ohad Naharinin ja Jiri Kylianin teokset.

Vuodesta 2013 Ahola on työskennellyt freelancerina mm. Compania Kaari & Roni Martinissa, Raekallio Corp.:ssa, Pori Dance Companyssa ja syksystä 2014 vierailijana Tero Saarinen Companyssa. Aholan lyhytteoksia on esitetty Suomessa ja ulkomailla ja hän on tehnyt yhteisteoksia mm. sirkustaiteilija Jay Gilliganin ja viulisti Minna Pensolan kanssa. 

Ahola on jatko-opiskellut Ohad Naharinin tekniikkaa Tel Avivissa, Israelissa Naharinin johdolla.

Ahola asuu ja työskentelee Inarissa, jossa hän päätti saamen opintonsa keväällä 2016.


12233059_10153444402459177_1607166604_n.jpg

Karen Lugo

Meksikolainen flamencotanssijatar Karen Lugo on yksi niitä harvoja ulkoespanjalaisia, jotka ovat menestyneet paitsi Espanjassa myös muualla maailmassa eikä suotta. Lugo on tunnettu persoonallisesta tyylistään, musikaalisuudestaan ja teknisestä taituruudestaan ja hänet on palkittu mm. Almerían kansainvälisen flamencofestivaalin ensimmäisellä palkinnolla. Lugo on esiintynyt useiden merkittävien flamencon tekijöiden kuten Pepe Habicuelan, Jorge Pardon ja Javier Latorren kanssa ja on ollut myös mukana Carlos Sauran Flamenco flamenco -elokuvassa.