Tanssijat

Kaari Martin

Koreografi Kaari Martin (s. 1972) on luonut kansainvälistä uraa nykyflamencon uudistajana. Hän on tehnyt runsaasti tanssiteoksia, joista sooloteos Korppi ja kello voitti joulukuussa 2012 Madridin koreografiakilpailussa kaikki sooloteokselle mahdolliset pääpalkinnot; parhaan koreografian, parhaan tanssisävellyksen sekä parhaan puvustuksen. Viimeisin teos KILL Carmen sai ensi-iltansa Helsingin Juhlaviikoilla elokuussa 2015 ja oli sekä yleisö- että arvostelumenestys. Muista teoksista mainittakoon esimerkiksi On a String tulkinta Sibeliuksen viulukonserttoon yhdessä Minna Tervamäen kanssa (2010), Peppi Pitkätossu Helsingin Juhlaviikoille (2009), joka sai Thalia-gaalassa Vuoden teatterimusiikkiteko -palkinnon, sekä Kerro minulle sade (2006), joka voitti samaisen Madridin koreografiakilpailun kolmannen palkinnon ensimmäisenä ulkomaalaisena ryhmänä. Martin on yhdistänyt tanssia mm. Rosa Liksomin proosaan ja Pentti Saarikosken runoihin. Martinin yhdessä säveltäjämiehensä Ronin kanssa johtama tanssiryhmä Compañía Kaari & Roni Martin on yksi merkittävimmistä Espanjan ulkopuolisista nykyflamencoryhmistä, jonka teoksia on esitetty neljässätoista eri maassa. Tanssimisen ja koreografin työn ohella Martin on toiminut pedagogina muun muassa Teatterikorkeakoulussa, Kansallisoopperan balettioppilaitoksessa ja Helsingin konservatoriossa sekä kahdeksassa muussa maassa, muun muassa Tukholman Danshögskolanissa. Vuonna 2014 Martin sai Suomen kulttuurirahaston palkinnon merkittävästä kulttuuriteosta ja suomalaisen flamencon voittokulusta. 

Mariana Collado

Mariana Collado aloitti tanssijan opintonsa Almerian konservatoriossa, jonka jälkeen hän jatkoi stipendiaattina Sevillan Fundación de Cristina Heerenissä sekä Granadassa legendaarisen koreografin Mario Mayan johtamassa Centro Flamenco de Estudios Escénicos -koulussa. Collado sai kiinnityksen Mayan tanssiryhmään, ja on sen jälkeen esiintynyt monissa produktioissa sekä tanssiryhmissä yhdessä useiden flamencon kärkinimien, kuten Belén Mayan, Rafaela Carrascon ja Manuel Liñanin kanssa.

Tällä hetkellä Mariana työskentelee Madridissa tanssijan työnsä lisäksi pedagogina Espanjan ehkä omaperäisimmän ja tunnetuimman koreografin, Antonio Canalesin, flamencotanssikoulussa ja hänet palkittiin juuri Almerian flamencokilpailun toisella palkinnolla. Marianan persoonallista tyyliä edustaa erityisesti hänen koreografiansa Lady´s Circus, joka kantaesitettiin Barcelonan Mercat de Flors -festivaalilla 2009.

foto-1_bw_1.jpg

Carlos Chamorro

Espanjalainen Carlos Chamorro on oman tien kulkija, jonka omaperäiset visiot ovat luoneet täysin uudenlaista flamencoa. Chamorro hallitsee myös baletti- ja nykytanssitekniikat, ja yhdistelee niitä tyyliinsä mielenkiintoisella ja persoonallisella tavalla.

Chamorro perusti omaa tyyliään edustavan Malucos Danza -ryhmän vuonna 1998. Chamorro on tehnyt myös useita mittavia tilaustöitä kuten Dressed to Dance -koreografiakokonaisuus New Yorkin Guggenheim-museoon.

Parhaasta soolokoreografiasta Espanjassa vuonna 2008 palkittu tanssija on oman ryhmän johtamisen lisäksi vieraillut mm. Espanjan Kansallisbaletissa.

_MG_0107-1.jpg

Maija Lepistö

Maija Lepistö kuuluu pohjoismaisten flamencotanssijoiden kärkeen. Vuodesta 2002 Espanjassa asunut tanssija-koreografi on saanut ammattikoulutuksensa Sevillassa ja Madridissa, ja esiintynyt erilaisissa kokoonpanoissa useilla eurooppalaisilla tanssi- ja flamencofestivaaleilla.

Koreografina Lepistö debytoi espanjalaisen tanssin eri muotoja tutkivalla teoksella Aquelarre Flamenco. Viimeisiin koreografisiin töihin kuuluu tanssinopiskelijoiden ryhmälle valmistettu Rojo sekä flamencoa ja kalevalaista runolaulua yhdistävä, suomalais-espanjalaisena yhteistyönä toteutettu teospari, jonka muodostavat sooloteos Aikaa aamuun ja ryhmälle koreografioitu Aurinko.

Lepistö on myös tehnyt useiden vuosien ajan kiitettyä opetustyötä niin Suomessa kuin Espanjassakin. Vuonna 2008 hän aloitti Helsingissä edistyneille tanssinopiskelijoille suunnittelemansa koulutusprojektin, jossa on kolmen vuoden aikana opiskellut tanssijoita harrastajista tanssinopettajiin koko maasta Pohjois-Suomea myöten.


AURI AHOLA

Auri Ahola valmistui tanssijaksi Suomen Kansallisoopperan Balettioppilaitoksesta 2004 ja työskenteli Kansallisbaletissa 2004-2013, missä hän tanssi lukuisissa kansainvälisten koreografien teoksissa tärkeimpinä Tero Saarisen, Ohad Naharinin ja Jiri Kylianin teokset.

Vuodesta 2013 Ahola on työskennellyt freelancerina mm. Compania Kaari & Roni Martinissa, Raekallio Corp.:ssa, Pori Dance Companyssa ja syksystä 2014 vierailijana Tero Saarinen Companyssa. Aholan lyhytteoksia on esitetty Suomessa ja ulkomailla ja hän on tehnyt yhteisteoksia mm. sirkustaiteilija Jay Gilliganin ja viulisti Minna Pensolan kanssa. 

Ahola on jatko-opiskellut Ohad Naharinin tekniikkaa Tel Avivissa, Israelissa Naharinin johdolla.

Ahola asuu ja työskentelee Inarissa, jossa päättää saamen opintonsa keväällä 2016.