PEDAGOGIT ja yleisötyö

kaarimartin.jpg
hannabrotheus.jpg

KAARI MARTIN

Koreografi Kaari Martin (s. 1972) on luonut kansainvälistä uraa nykyflamencon uudistajana. Hän on tehnyt runsaasti tanssiteoksia, joista sooloteos Korppi ja kello voitti joulukuussa 2012 Madridin koreografiakilpailussa kaikki sooloteokselle mahdolliset pääpalkinnot; parhaan koreografian, parhaan tanssisävellyksen sekä parhaan puvustuksen. Viimeisimmät teokset Anna Karenina (2018) ja KILL Carmen (2015)  olivat sekä yleisö- että arvostelumenestyksiä. Muista teoksista mainittakoon esimerkiksi On a String tulkinta Sibeliuksen viulukonserttoon yhdessä Minna Tervamäen kanssa (2010),Peppi Pitkätossu Helsingin Juhlaviikoille (2009), joka sai Thalia-gaalassa Vuoden teatterimusiikkiteko -palkinnon, sekäKerro minulle sade (2006), joka voitti samaisen Madridin koreografiakilpailun kolmannen palkinnon ensimmäisenä ulkomaalaisena ryhmänä. Martin on yhdistänyt tanssia mm. Rosa Liksomin proosaan ja Pentti Saarikosken runoihin. Martinin yhdessä säveltäjämiehensä Ronin kanssa johtama tanssiryhmä Compañía Kaari & Roni Martin on yksi merkittävimmistä Espanjan ulkopuolisista nykyflamencoryhmistä, jonka teoksia on esitetty viidessätoista eri maassa. Tanssimisen ja koreografin työn ohella Martin on toiminut pedagogina muun muassa Teatterikorkeakoulussa, Kansallisoopperan balettioppilaitoksessa ja Helsingin konservatoriossa sekä kahdeksassa muussa maassa, muun muassa Tukholman Danshögskolanissa. Vuonna 2014 Martin sai Suomen kulttuurirahaston palkinnon merkittävästä kulttuuriteosta ja suomalaisen flamencon voittokulusta. 

Hanna Brotherus

Hanna Brotherus (s. 1968) on useasti palkittu helsinkiläinen tanssitaiteilija, joka tunnetaan erityisesti työstään erilaisten ja eri-ikäisten ihmisten parissa.  Hän on tehnyt lukuisia näyttämöteoksia ja tanssivideoita sekä opettanut nykytanssia ja fyysistä ilmaisua eri puolilla Suomea mm. Teatterikorkeakoulussa ja Kallion lukiossa. 

Brotheruksen erityinen kiinnostuksen kohde ovat ihmisen henkilöhistoria ja keholliset muistot.  Niin vanhat kuin nuoret, yritysjohtajat, liikuntavammaiset ja turvapaikanhakijat ovat saaneet osallistua vaikuttaviin teoksiin yhdessä esittävän taiteen ammattilaisten kanssa ja sitä kautta löytäneet oman äänensä.  Yhteistyö ja kohtaamiset erilaisten ihmis- ja ammattiryhmien välillä ovatkin Brotherukselle kutsumus.

Brotheruksen töille on leimallista rohkeus ja pyrkimys tarttua yhteiskunnallisesti akuutteihin ja kiinnostaviin ilmiöihin. Hän haluaa herättää keskustelua ja haastaa osallistumaan.  

    Taidetestaajissa Hanna Brotherus ja Compañía Kaari & Roni Martin ovt työskennelleet ensimmäistä kertaa yhdessä; Brotherus on vastannut KILL Carmen-teoksen yhteydessä järjestettävistä Intohimo-työpajoista 2017-2018.

Brotheruksen omia näyttämöteoksia on esitetty mm. Suomen Kansallisteatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa.